Forum BMW3ER

Na każdy temat.. - pytanie do chemików :))

Jackx - 05-03-15, 12:28
Temat postu: pytanie do chemików :))
alkohol skażony acetonem tzw. acetonówka, czy i jeśli tak to jak można go uzdatnić. pytam z czystej ciekawość :hyhy: :pijaki:
KolaK - 05-03-15, 13:01

Wypić można wszystko, pytanie tylko ile razy :lol:
yogi7456 - 05-03-15, 13:55

pytam z ciekawości,w jakim celu ci ta wiedza? :lol:
Jackx - 05-03-15, 14:31

yogi7456 napisał/a:
pytam z ciekawości,w jakim celu ci ta wiedza? :lol:


hmmm... nooo dla zaspokojenia ciekawości i pogłębienia wiedzy ;)

Osama - 05-03-15, 14:46

Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania.
yogi7456 - 05-03-15, 16:23

lepiej napiszcie jak sie bimber robi krok po kroku a nie... :lol:
kucin - 05-03-15, 16:50

yogi7456, lepiej nie.. bo jeszcze na 3erze podadzą nam przy ognisku bimber acetonówkowy :lol:
Jackx - 05-03-15, 19:00

Osama napisał/a:
Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania.


rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. ??

yogi7456 - 05-03-15, 20:35

kucin, BTW jeden juz tu bimber robil...z marnym skutkiem :lol:
gozdyr166 - 05-03-15, 21:08

a propos bimbru to jakby ktoś chciał dobry przepis to zapraszam na pw :hyhy: :cwaniak2:

Osama - 05-03-15, 21:40

Jackx napisał/a:
Osama napisał/a:
Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania.


rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. ??


Chodzi o to że komputer kontroluje wszystko poprzez kilka sond w różnych miejscach i przy odpowiedniej temperaturze (co do dziesiętnej) otwiera zawory i zamyka.

Jackx - 06-03-15, 06:50

Osama napisał/a:
Jackx napisał/a:
Osama napisał/a:
Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania.


rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. ??


Chodzi o to że komputer kontroluje wszystko poprzez kilka sond w różnych miejscach i przy odpowiedniej temperaturze (co do dziesiętnej) otwiera zawory i zamyka.


OK rozumiem, moją ciekawość została zaspokojona :D :piwo:

przypuszczam że jeśli o chodzi o czystość to będzie nadawało się do "zdrowego" spożycia ale posmak i zapach może trochę przechodzić acetonem ?!


P.S.

nie zamierzam nic kombinować, tak jak mówiłem byłem po prostu ciekawy czy i jeśli tak jak to jest możliwe

pozdro.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group