|
Forum BMW3ER
|
|
Na każdy temat.. - pytanie do chemików :))
Jackx - 05-03-15, 12:28 Temat postu: pytanie do chemików :)) alkohol skażony acetonem tzw. acetonówka, czy i jeśli tak to jak można go uzdatnić. pytam z czystej ciekawość
KolaK - 05-03-15, 13:01
Wypić można wszystko, pytanie tylko ile razy
yogi7456 - 05-03-15, 13:55
pytam z ciekawości,w jakim celu ci ta wiedza?
Jackx - 05-03-15, 14:31
yogi7456 napisał/a: | pytam z ciekawości,w jakim celu ci ta wiedza? |
hmmm... nooo dla zaspokojenia ciekawości i pogłębienia wiedzy
Osama - 05-03-15, 14:46
Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania.
yogi7456 - 05-03-15, 16:23
lepiej napiszcie jak sie bimber robi krok po kroku a nie...
kucin - 05-03-15, 16:50
yogi7456, lepiej nie.. bo jeszcze na 3erze podadzą nam przy ognisku bimber acetonówkowy
Jackx - 05-03-15, 19:00
Osama napisał/a: | Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi.
yogi7456 - 05-03-15, 20:35
kucin, BTW jeden juz tu bimber robil...z marnym skutkiem
gozdyr166 - 05-03-15, 21:08
a propos bimbru to jakby ktoś chciał dobry przepis to zapraszam na pw
Osama - 05-03-15, 21:40
Jackx napisał/a: | Osama napisał/a: | Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. |
Chodzi o to że komputer kontroluje wszystko poprzez kilka sond w różnych miejscach i przy odpowiedniej temperaturze (co do dziesiętnej) otwiera zawory i zamyka.
Jackx - 06-03-15, 06:50
Osama napisał/a: | Jackx napisał/a: | Osama napisał/a: | Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. |
Chodzi o to że komputer kontroluje wszystko poprzez kilka sond w różnych miejscach i przy odpowiedniej temperaturze (co do dziesiętnej) otwiera zawory i zamyka. |
OK rozumiem, moją ciekawość została zaspokojona
przypuszczam że jeśli o chodzi o czystość to będzie nadawało się do "zdrowego" spożycia ale posmak i zapach może trochę przechodzić acetonem ?!
P.S.
nie zamierzam nic kombinować, tak jak mówiłem byłem po prostu ciekawy czy i jeśli tak jak to jest możliwe
pozdro.
|
|