pytanie do chemików :)) |
Autor |
Wiadomość |
Jackx
BMW: E30
Imię: Jacek
Silnik: M20B25
Nadwozie: Cabrio
Dołączył: 09 Lis 2011 Posty: 255 Skąd: wawka
|
Wysłany: 05-03-15, 12:28 pytanie do chemików :))
|
|
|
alkohol skażony acetonem tzw. acetonówka, czy i jeśli tak to jak można go uzdatnić. pytam z czystej ciekawość |
|
|
|
|
KolaK
BMW: Jeżdzą!
Imię: Adam
Silnik: Najlepszy
Wiek: 34 Dołączył: 16 Sty 2011 Posty: 1558 Skąd: SBL / SM
|
Wysłany: 05-03-15, 13:01
|
|
|
Wypić można wszystko, pytanie tylko ile razy |
_________________ Drink Russian kiss French wear Italian drive German
|
|
|
|
|
yogi7456
BMW: E90 320d 190KM
Silnik: M47N2
Nadwozie: Sedan
Wiek: 41 Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 4148 Skąd: Radom
|
Wysłany: 05-03-15, 13:55
|
|
|
pytam z ciekawości,w jakim celu ci ta wiedza? |
|
|
|
|
Jackx
BMW: E30
Imię: Jacek
Silnik: M20B25
Nadwozie: Cabrio
Dołączył: 09 Lis 2011 Posty: 255 Skąd: wawka
|
Wysłany: 05-03-15, 14:31
|
|
|
yogi7456 napisał/a: | pytam z ciekawości,w jakim celu ci ta wiedza? |
hmmm... nooo dla zaspokojenia ciekawości i pogłębienia wiedzy |
|
|
|
|
Osama
BMW: E36
Imię: Wojciech
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Wiek: 33 Dołączył: 26 Gru 2014 Posty: 85 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: 05-03-15, 14:46
|
|
|
Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
_________________ Zobacz moje BMW > http://bmw3er.pl/viewtopic.php?p=536570#536570
|
|
|
|
|
yogi7456
BMW: E90 320d 190KM
Silnik: M47N2
Nadwozie: Sedan
Wiek: 41 Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 4148 Skąd: Radom
|
Wysłany: 05-03-15, 16:23
|
|
|
lepiej napiszcie jak sie bimber robi krok po kroku a nie... |
|
|
|
|
kucin
BMW: E30
Imię: Adrian
Silnik: M54B30
Nadwozie: Coupe
Wiek: 31 Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 1505 Skąd: Głowno
|
|
|
|
|
Jackx
BMW: E30
Imię: Jacek
Silnik: M20B25
Nadwozie: Cabrio
Dołączył: 09 Lis 2011 Posty: 255 Skąd: wawka
|
Wysłany: 05-03-15, 19:00
|
|
|
Osama napisał/a: | Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. |
|
|
|
|
yogi7456
BMW: E90 320d 190KM
Silnik: M47N2
Nadwozie: Sedan
Wiek: 41 Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 4148 Skąd: Radom
|
Wysłany: 05-03-15, 20:35
|
|
|
kucin, BTW jeden juz tu bimber robil...z marnym skutkiem |
|
|
|
|
gozdyr166
BMW: E30, E36
Imię: Czarek
Silnik: M50B20
Nadwozie: Cabrio
Wiek: 29 Dołączył: 28 Kwi 2012 Posty: 799 Skąd: WZW
|
|
|
|
|
Osama
BMW: E36
Imię: Wojciech
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Wiek: 33 Dołączył: 26 Gru 2014 Posty: 85 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: 05-03-15, 21:40
|
|
|
Jackx napisał/a: | Osama napisał/a: | Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. |
Chodzi o to że komputer kontroluje wszystko poprzez kilka sond w różnych miejscach i przy odpowiedniej temperaturze (co do dziesiętnej) otwiera zawory i zamyka. |
_________________ Zobacz moje BMW > http://bmw3er.pl/viewtopic.php?p=536570#536570
|
|
|
|
|
Jackx
BMW: E30
Imię: Jacek
Silnik: M20B25
Nadwozie: Cabrio
Dołączył: 09 Lis 2011 Posty: 255 Skąd: wawka
|
Wysłany: 06-03-15, 06:50
|
|
|
Osama napisał/a: | Jackx napisał/a: | Osama napisał/a: | Czynność manualnie niewykonalna bez sprzętu aczkolwiek jeśli posiadał byś aparaturę sterowaną kompem tzw. destylator to możesz oddzielić te dwa alkohole od siebie, głównie chodzi o temperaturę parowania. |
rozumiem że te dwa składniki maja różną temperaturę parowania i potrzebny jest jakiś "gadżet" który by utrzymywał stałą temperaturę w kadzi. |
Chodzi o to że komputer kontroluje wszystko poprzez kilka sond w różnych miejscach i przy odpowiedniej temperaturze (co do dziesiętnej) otwiera zawory i zamyka. |
OK rozumiem, moją ciekawość została zaspokojona
przypuszczam że jeśli o chodzi o czystość to będzie nadawało się do "zdrowego" spożycia ale posmak i zapach może trochę przechodzić acetonem ?!
P.S.
nie zamierzam nic kombinować, tak jak mówiłem byłem po prostu ciekawy czy i jeśli tak jak to jest możliwe
pozdro. |
|
|
|
|
|