Forum BMW3ER Strona Główna
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TEMPOMAT e36
Autor Wiadomość
lubie_beczki 
hejter



BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Wiek: 29
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 285
Skąd: POznań
Wysłany: 06-01-19, 21:21   TEMPOMAT e36

Witam panowie czy którys z uzytkowników posiada jakis schemat jak podłączyc tempomat?
_________________

 
 
 
dyziux666x 



BMW: Bmw e36
Silnik: M52B20
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 24 razy
Wiek: 30
Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 1542
Skąd: Kocina
Wysłany: 07-01-19, 00:05   

Ori czy na module sterowanym multifunkcja?
_________________
Gość zobacz moja QP
http://bmw3er.pl/viewtopic.php?t=38756
 
 
Przemek23zip 



BMW: E36 323 & 328
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 47 razy
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 344
Skąd: Żary
Wysłany: 07-01-19, 00:21   

Wnioskując po poprzednim poście, że oryginalny to tutaj masz schemat:





 
 
lubie_beczki 
hejter



BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Wiek: 29
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 285
Skąd: POznań
Wysłany: 20-01-19, 08:39   

Dziękuję kolego za pomoc z tym schematem :)

Elektromechanik podłaczyl mi wczoraj tempomat wg. Schematu I mogłem tylko sprawdzić go podnosząc tył auta na koziolkach I jazda więc nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo zalaczajac tempomat np przy 70 auto przez 3 sekundy utrzymuje prędkość jaką ustawiłem poczym obroty idą w górę i tempomat sam się wyłącza. Nie wiem teraz czy coś jest źle podłączone, czy może którys element z tempomatu uszkodzony? Tak samo widzę że po włączeniu tempomatu nie świeci się kontrolka na liczniku że jest on zalaczony
Ktos ma jakiś pomysł?
_________________

 
 
 
dyziux666x 



BMW: Bmw e36
Silnik: M52B20
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 24 razy
Wiek: 30
Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 1542
Skąd: Kocina
Wysłany: 20-01-19, 10:10   

lubie_beczki, jeśli masz oryginalny tempomat z e36 z dźwignią koło kierownicy to kontrolki nie będziesz miał
_________________
Gość zobacz moja QP
http://bmw3er.pl/viewtopic.php?t=38756
 
 
lubie_beczki 
hejter



BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Wiek: 29
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 285
Skąd: POznań
Wysłany: 20-01-19, 11:07   

Tak mam ori tempomat z e36 z manetka przy kierownicy, a jesteś tego pewien?
Bo na zegara h od strony lampek jest znaczek tempomatu a Elektromechanik wpinal się dwoma kablami w licznik :)
_________________

 
 
 
Przemek23zip 



BMW: E36 323 & 328
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 47 razy
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 344
Skąd: Żary
Wysłany: 20-01-19, 21:26   

W licznikach od E36 nie było kontrolki tempomatu. Jedynie modele Z3 oraz compact z końca produkcji miały kontrolkę. Owszem elektryk wpinał się w licznik, a wręcz powinien wpiąć. Dokładniej w sygnał z obrotomierza oraz sygnał czujnika prędkości, tak jak jest to przedstawione na schematach.
Przy jeździe drogowej także tempomat natychmiast rozłącza? Rozumiem, że nie dotykałeś sprzęgła ani hamulca? Tempomat natychmiast się wówczas rozłączy. Podobnie sprawa wygląda jeśli przy włączonym tempomacie wrzucisz na luz- obroty lekko idą w górę i tempomat się rozłączy.
 
 
lubie_beczki 
hejter



BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Wiek: 29
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 285
Skąd: POznań
Wysłany: 25-01-19, 15:53   

Wczoraj na szybko wsadziłem kierownicę, fotel kierowcy i wyjechałem na drogę aby sprawdzic czy tempomat działa- działał :)

Nie wiem jaka była roznica sprawdzając go jadąc fizyczenie po drodze a z podniesionym tyłem ale widocznie jakas była.
_________________

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum www.bmw3er.pl powered @ 18.01.2008
Kontakt: bmw3er@bmw3er.pl
Strona wygenerowana w 0.04 sekundy. Zapytań do SQL: 13