Forum BMW3ER Strona Główna
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[e36] m52b25 różowy osad? Wyciek?
Autor Wiadomość
Requelt 


BMW: E36
Imię: Patryk
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 02 Sie 2014
Posty: 53
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 09-10-19, 20:58   [e36] m52b25 różowy osad? Wyciek?

Ostatnio zauważyłem dziwny nalot na silniku pod kolektorem różowy kolor generalnie nic się nie dzieje ale trochę mnie to martwi odrazu pojawia się pytanie czy to płyn chłodniczy 😱 ale nie zauważyłem jakiegoś spadku. Pompa wody wymieniona pół roku temu , nowa chłodnica itd. Załączę zdjecia o co chodzi:



Nalot 1

Nalot 2

Nalot 3

Pierwsze foto tak jak mowie różowe coś pod kolektorem.
Dwie pozostałe jakieś coś niżej na wysokości skrzyni w tych rowkach jakaś ciecz

Masła nie ma na oleju czy na wyrównawczym . Czy może
Być to wina jakiegoś węża 😱 czy już pisać cyrograf z UPG.
 
 
Piotr87 


BMW: brak
Pomógł: 9 razy
Wiek: 32
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 233
Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa
Wysłany: 10-10-19, 14:24   

Płyn chłodniczy na 100%. Do sprawdzenia węże przy zaworze nagrzewnicy i jeżeli jest LPG to wszystkie opaski na wężach. Pod kolektorem są jeszcze czujniki temperatury, możliwie, że któraś uszczelka miedziana nie trzyma.
 
 
Dav 



Imię: Dawid
Silnik: M52B20
Nadwozie: Touring
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 2496
Skąd: Białystok
Wysłany: 11-10-19, 20:01   

Polecam kupić kontrast UV dolewany do płynu chłodniczego, potem latarka UV w dłoń i szukaj dokładnie gdzie ci cieknie.
_________________

 
 
Requelt 


BMW: E36
Imię: Patryk
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 02 Sie 2014
Posty: 53
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 19-10-19, 13:19   

Sprawa wyglada tak, ze chyba a raczej napewno poszedł waż chłodnicy o numerze 11 53 1 720 720 - gruby waż u góry od zbiorniczka . Wracałem samochodem z zakupów po czym zobaczyłem dym z pod maski pierwsza mysl ze zagotowało wode ale temperatura pion zgasiłem odrazu samochód otworzyłem maskę a z ów węża sikał płyn. Nie jechałem już samochodem tylko zadzwoniłem po lawetę z obawy ze coś może się stać . Dziś na spokojnie wyciągnąłem węża i na sztukę okleiłem go taśma izolacyjna dolalem płynu i odpaliłem samochód pracował normalnie nic nie kapało ani nie parowalo dopóki taśma nie puściła lecz temperatura pion nie zmiennie. Układ się zapowietrzył napewno bo nawiew nie grzeje.

Pytanie moje takie czy ta para która poszła z pod maski mogła być spowodowana tym ze płyn sikał po silniku czy to od czegoś innego skoro nie zagotowało wody .

Obstawiam ze waż i odpowietrzenie może dać rade . Czy raczej mogło to za soba pociągnąć jakieś grubsze konsekwencje . Pozdrawiam .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum www.bmw3er.pl powered @ 18.01.2008
Kontakt: bmw3er@bmw3er.pl
Strona wygenerowana w 0.04 sekundy. Zapytań do SQL: 14